2010. december 5., vasárnap

Robotika

Az utóbbi években valahogy mindig nehézkes volt, hogy mi legyen a karácsonyi ajándék egymásnak. Az időm is egyre kevesebb, így boltokban krúzolni céltalanul, hogy hátha eszembe jut a nagy ötlet...Na ez nem megy már. Amúgy is utálom a boltokat, na mindegy.
Aztán meg a szoni telefonjaink elkezdtek öregedni vészesen. Az akksi még meglepően jó volt, de a funkciók (inkább hiányuk) így három év múltán már igencsak elkezdtek birizgálni. Látja az ember a videókat a neten, hogy ma egy modern készülék miket tud, egy idő után megteszik a hatásukat. Egy ideje már figyeltem, mire lehetne váltani, amire nem megy rá minden pénzünk és még nem is fanyalgunk rá. Hát elég sokáig tartott a dolog, mert nem nagyon volt ilyen... A sok gondokodásban kiderítettem, hogy mivel eléggé eladtuk már a lelkünk a gúglinak, egy újabb dolog, mondjuk egy guglis oprendszerrel szerelt telefon már ezen nem sokat változtat.
Mármint negatív irányba, mert mint kiderült, pozitívba annál is inkább. Az elmúlt hetekben már nézegettem, milyen szoftverek vannak ingyen rá és eléggé pislogtam, mik fejlődtek ki az elmúlt években. A WiFi és a HSDPA teljesen alap egy mai készülékben. Az érintőképernyő is. A GPS és és a készülék orientációját érzékelő szenzor is. A proci meg 400MHz-ről indul, és vannak már egy gigán ketyegő brutál cuccok is.
Ami előny az egyik oldalról, az elgondolkodtató a másikról: ha valami netel, az mobilban biztosan költséget is generál szép mennyiségben, ha korunk Magyarországán vagyunk! Meg kellett tehát találni az optimumot egy megfelelő tarifacsomag formájában. Azt tudtam, hogy nem telefonálok sokat, és netelni se fogok (eleinte) gigaszámra. Azért a torrentklienst nem a telefonra telepíti értelmes humanoid.
A nagy számolgatásban arra jutottunk, hogy a legkisebb beszédcsomag 100mega internettel elég lesz. Aki nem tudja, annak írom, hogy egy Androidos készülék internetelérés (értsd: adatcsomag) nélkül semmire sem jó gyakorlatilag. Minden második program adatot akar szinkronizálni. Ami nem sok egyenként, de a bennük rejlő lehetőségeket net nélkül nem lehet kihasználni.
Node mi van egy ilyen készülékben induláskor?
  • gmail
  • gtalk
  • google naptár
  • google maps
  • google latitude (helyzetmegosztás, hogy tudja a betörő, mikor mnjen hozzád)
  • facebook kliens
Hát ezek ugye nem épp offline üzemre vannak. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a GPS is rendszer is kér korrigáló segédadatokat a működéséhez, akkor már érthető amit fentebb írtam.

Egy kis gondolkodás után a twitter mániám miatt mindenképp billentyűzetes eszközre szűkítettük a keresést és ezzel meg is tizedeltük a mezőnyt rendesen. Mondjuk az egyetlen lehetőségünk egy újabb SonyEricsson készülék lett, egy Xperia X10 mini pro.

Arról nem szeretnék írni, hogy egy hét volt hozzájutnunk végül és hogy miért, végül is egy telefonszolgáltató még mindig egy hivatal! Hamarosan Karácsony, így hiába kezdtük intézni mi ezt november végén, az amúgy nem épp olcsó készülékeket mint a cukrot hordták szét az emberek. Mikor végre kézhez kaptuk, még két napig nem tehettük be a sim kártyát, mert akkor még egy hónapnyi adatforgalmat előre (!) kifizethettünk volna. Mármint fejenként, mert két előfizetés és két készülék lett a vége...

Na most az a durva, hogy mire erre a pontra értünk, nekem már a hócipőm nagyon tele volt az egésszel. De egy szempillantás alatt elrepült minden ellenszenvem, mikor végre elkezdhettem belakni! Lássunk néhány képernyőmentést, az első néhány ábra a "menüt" ábrázolja. Ilyen képernyőből úgy néz ki, akárhány lehet, az ikonokat szabadon lehet mozgatni, amely programokat az ember maga tette fel, azokat le is lehet törölni.




Lássunk néhány programot, amit ajánlok telepíteni, ha valaki Androidozni akar és ésszel:
  1. 3G WatchDog (figyeli a forgalmat és szól, hatúllépnéd a havi limited)
  2. WiFi Static (SSID alapján automatikusan állítgatja a WiFi profilokat állandó IPhez is)
  3. Advanced Task Killer (Itt is beragadnak a futó progik, néha jó lemészárolni őket, akár automatikusan)
  4. Halloween Flaslight (hátsó LEDdel zseblámpa)
  5. Meebo (multiprotokollos chat)
  6. NewsRob (RSS kezelő, google readerrel kompatibilis)
  7. RockPlayer (mindent játszó videólejátszó)
  8. KeePassDroid (KeePass jelszókezelő, az asztalival komaptibilis)
  9. ASTRO (fájlkezelő)
  10. Bluetooth File Transfer (nagyon okos BT keretprogram)
  11. TwitDroyd (twitter kliens)
Ahogy néztem, nagyjából minden van Androidra és ez egy két éves oprendszer! Ja és ingyen.
A telepítések amúgy érdekesek, kicsit szokni kellett. Ugyebár hogy áll hozzá az egyszeri hazai viszonyokon szocializálódott ember ehhez? Hát 'letőcsük, felmásoljuk, 'oszt 'telepíccsük.
Na ez itt nem így. Hanem van Android Market, ahol kis leírással fent vannak a programok és a keretszoftver két kattintás után automatikusan letölti és fel is telepíti.
De van ennél kényelmesebb eset is. Úgyevezett QR kódot kell leolvastatni a NeoReader nevü program segítségével a telefon kamerájával. Ezek speckó linkeket tartalmaznak, pl. "market://" kezdettel. Innen tudja a készülék, hogy most telepítés lesz. Maga a kód beolvasás ijesztően simán megy, nagyon ki van találva a dolog. Szinte arra kell csak vigyázni, hogy akkor olvasson le, mikor én kérem. :)
Maguk a telepítésre váró csomagok .apk kiterjesztésűk és mint Windows Mobile-on, az oprendszer tudja mit kell velük csinálni. Így ha a kártyára másolja az ember őket, és ha engedélyeztük az ismeretlen szoftverek telepítését, akkor fel is teszi.

Lássuk egy hét intenzív használat után az eddigi benyomásokat a készülékről és az oprendszerről:
- Pro:
  • _nagyon_ kicsi
  • iszonyat gördülékeny, elég a 600MHz proc.
  • kiváló kijelző, szuper érintő felület
  • USB mass storage a kártya elérése
  • PC keretszoftver a készüléken, nem kell driver, mert felmászik az első csatlakozásnál
  • Megy a wifi a suliban, a digitális erődben is, ami őszintén meglepett
  • minden szonkronizál, nincs elveszett adat (kontaktok, naptár stb.)
  • szabványos mikroUSB csatlakozó, kb. 500HUF egy kábel hozzá, tölti is a PC
  • jól használható billentyűzet atomstabil mechanikával
  • GPS! :) Remélem lesz idő kesselni végre már. (ha mindig nálam a GPS, akkor több az esély a spontán kesselésre)
  • Egy hét után is találok eldugott új fícsört, de nem azért, mert nehéz volt megtalálni, hanem azért mert annyi benne a funkció
Kontra:
  • Kissé bugos. Ezt azt elfelejt. Géphez való csatlakozáskor hajlamos lefagyni, de csak ha nincs lenémítva (Hogy divatos legyek: WTF? LoL!)
  • Egyszer majdnem elaludtam, mert a task killer lemészárolta benne az ébresztést minden jel nélkül. :)
  • _nagyon_ kicsi és az amúgy szép zongoralakk burkolat csúszik is.
  • És ami tényleg gond: apró az akksi, és emiatt nem él sokáig. Ajánlott megoldás: mindehova egy microUSB kábel. (táskába is)
Végezetül következzék néhány képernyőmentés. Ezeket sajnos csak PC-s programmal lehet kiszedni Androidos fejlesztő környezettel, USB debug módban. Először megijedtem tőle, de nem vészes dolog. Lényegében telepíteni kell, átállítani a telefon üzemmódját, csatlakoztatni és elindítani egy diagnosztikai szoftvert, ami az SDK-val érkezik.

Képek sorrendben: NewsRob,Ulysee Gizmo (iránytű szenzorral),Twidroyd,beépített fácse kliens,MissedCall (jelző LED vezérlése), Advanced Task Killer, 3G Watchdog, KeePassDroid jelszókezelő, Djvu és PDF néző progi.




Egyelőre ott tartok, hogy bármennyire is kell a lóvé és fájdalom kiadni ennyit, nem bántam meg. 80%-ban kiváltja a netbookot is, abszolúte értekezlet-kompatibilis. Egyetlen várakozással töltött percet se hagy unalmassá válni, és még menő is. Már csak az a kérdés, hogy mikor esik szét. Ha kibír mondjuk két évet, én elégedett leszek teljesen!











Nincsenek megjegyzések: