2013. október 30., szerda

Utolsó rúgások

Idén hosszúra nyúlik a vénasszonyok nyara, ami igazi ajándék. Emlékszem, tavaly ilyenkor már havazott is kicsit, most meg van vagy 25 fok.
Közben elértünk egy újabb ezrest, jövő nyáron már hármassal kezdődik az odométer.
A hátsó kerék után az első is elkezdett döglődni, hasonló tüneteket mutat, mint az. Mivel ugye az első fék a fontosabb, eléggé gáz, hogy nagyokat rángat a deformálódó perem miatt. Muszáj volt tehát újabb költségekbe vernem magunkat, nagy nehezen sikerült eljutni a boltba egy csodálatias fehér agyas első kerékért. Ha már ott voltunk, berendeltem egy U-lakat is. A libakergetőkkel mikor kint kell hagyni őket valahol, eléggé gáz volt már ez a kutyaláncos gagyilakatos megoldás. Elvi alapon ugye nem akartam erre költeni, de ugye az elvek azért vannak, hogy mörfi alapon előbb-utóbb megszegjük őket.
Olvasgattam ezekről az U-lakatokról és hát kiderült ugye, hogy ezek se bonthatatlanok enyhén szólva. 2-3 ezerért inkább ilyen placebó dolgok vannak, úgy voltam vele, hogy ha már költünk ilyenre, akkor egy normálisabbat kéne. Úgyhogy akciósan sikerült hozzájutni egy Kryptonite Keeper 12 LS típushoz. A 12 az a lakathurok anyagának átmérője, az LS meg hogy hosszított az U alak. Nos a hosszabb kengyel a feszítős próbálkozások szempontjából nem annyira jó, ellenben nem ritka, hogy két kecskét kell zárnunk, ahhoz meg még éppen csak elég ez is... A súlyáról annyit, hogy durván érezni a bringa emelésekor, van vagy két kiló! A biztonságról még annyit, hogy mint mindig ez is több összetevőből áll össze, az én listám a következő (nem fontossági sorrendben):
  1. mindig nézd meg, mihez lakatolsz, ne az legyen a gyenge pont (pl. kresztábla fél kézzel kijön)
  2. ne eldugott helyen parkolj, hanem szem előtt, elég feltűnő egy akkus flex, vagy egy erővágó, ha sokan látják
  3. minél gagyibb legyen a bringa, ne legyen semmi rajta, ami mozdítható (gyorszáras kerék elfelejtve)
  4. ha teheted, a gagyi bringával látványosan komolyabb bicajok mellé parkolj, vigyék másét, ez vérre megy...
  5. azért ne a legnevetségesebb teszkólakattal zárj, picit kell rá költeni szerintem, nyersz vele egy kis időt, amatőrök ellen jól véd az is, amit én vettem

Az első tapasztalatok vegyesek voltak, szokni kell ezt a lakatbújtatást, valahogy sose arra áll, amerre kéne és valahogy nem szabványosak az oszlopok se, amihez hozzá lehetne kötni. De érdekes, hogy pár óra alatt kialakul az "U-lakatoló látásmód", mindenen azt nézed, ehhez hozzá lehetne-e zárni a bringát. :)
Mivel elképzelhető, hogy néha vonttal járok be, télen is használatban lehet a libakergetővel együtt. Rákoshegyen gyönyörű fedett bringatámaszok vannak, általában drága mézesmadzag bringákkal. :) Úgyhogy majd azok mellé leteszem, most már valamivel nyugodtabban.

Nincsenek megjegyzések: