2013. április 6., szombat

Terasztuning

Az építkezésről nem nagyon szoktam blogolni, konkrétan most se arról fogok. Hanem az egyik legkellemesebb folyományáról, miszerint hogy lett egy jó kis teraszunk. A kertes ház legjobb része a jó levegőn kívül ugye a szabadban főzés és beszélgetve kajálás egy sör mellett. A hangulat.

Valahogy úgy álltunk eddig, hogy nem nagyon akaródzott költeni úgynevezett kerti bútorra. A szokásos fehér műanyag kitörik-a-lába székből nem kértünk, a többi meg zsebtájon fájt volna. Meg amire már annyira kell vigyázni, azzal csak a gond van. Eszement dolgok vannak amúgy: egy normális kerti szett, amire rá lehet ültetni 4-5-6 embert, az konkrétan egy százast kóstál.
Nekem ezt nem vette be a gyomrom, meg ennél igénytelenebb is vagyok szerencsére. És még nagyobb szerencse, hogy a család többi fele is. Meg is született a nagy ötlet: ipari megoldás kell ide, sörpad!

Na a napokban akciós lett az egyik népszerű barkácsáruházban. Aztán kicsit jobban utána nézve kiderült, hogy ugye ha az egyik akciózik, akkor a másik is. Körülnéztem a neten, máshol mennyik ezek és az jött ki, hogy nagyon durván pont annyi mindenhol. 19E. Az se kevés, de végül is még mindig barátságosabb. Aztán megnéztem azt is, hogy ebből akkor csak egy féle van é e? És nem! a szokásos cucc úgy van, hogy kerek két méteres az asztal és a padok hossza, és fél méter széles csak az asztal. A már említett barkácsáruházban viszont volt deluxe változat is. 220 a hossza, és hetven centi az asztallap szélessége. Azért erre már több tányér, meg sör fér! :) Mondjuk 26E baksisba kerül. Meghánytuk és vetettük, aztán arra jutottunk, hogy jó lesz ez.

az nem az én szörpöm...
Jó lett. :) Mondjuk fater fiesztájába betenni az nem kis origami volt. Fontos infóhoz jutottunk: a 2006-os Ford Fiesta belső hossza szélvédőtől szélvédőig 225 centi :)). Csöppet neccesen fért be, de nagy nehezen sikerült.

Otthon felállítva és tesztelve arra jutottam, hogy annyira nem is nagy ez a terasz, pont kényelmesen elfér a készlet emberestől. 


Műszakilag, akit érdekelne:
nemjön a pincér
- a padok (2db) és az asztal is összecsukható, biztosított helyzetű lábakkal érkezik
- a lapok anyaga fenyő, kb 2,5 - 3 centi vastag táblásított, csomópótolt
- le van lakkozva, átlátszó (állítólag) UV védős lakkal
- az asztal 150, a padok egyenként 400kg névleges teherbírásúak. (utóbbi gyanús, hogy nincs annyi)
- szerintem hat embernek kényelmes ez így, két pótszékkel a két végén 8 is gond nélkül elhelyezhető (a padok ha el is bírnak 4 embert, szerintem olyan ruszkimetrós a fíling...)

a hólapát még kint...
Ha már van sörpad, akkor lesz sör, akkor meg ugye kell a munkavédelem is. Úgyhogy muszáj korlátot csinálnom a teraszra. Na jó annyira még nem láttam volna időszerűnek, de a kedves hatóság megüzente mintegy jóakarólag, hogy ha kell a használatbavételi, akkor nekik meg a korlát. Úgyhogy a napokban a flex és a leolvadó elektróda szaga lengte be a terasz környékét.



kilátás észak felé
Egyelőre csak a nagyját csinálom meg, van korlát könyökölni, meg nem leesni, meg örül a hatóság tőle. Később lesznek még léctartók szögvasból, meg a lépcsőknél is további korlát. Közben már figyelni kell, hol akciós a hetven centi környéki gyalult kerítésléc. Aztán már csak  muskátli hiányzik, és ilyen gyalult, csiszolt, lakkozott fakönyökló a tetejébe. Szép lesz. Majd.

Nincsenek megjegyzések: