2013. március 22., péntek

Horrific Prolific

A kis PICes kísérleteim, meg a tobzódó soros portos áramkörök okán gondoltam, hogy most már végére járok a "NAGY SOROS PORT PROBLÉMÁ"nak. Ugyebár évek óta nincs asztali gépem és a mostani gépekről lelkesen spórolják le a soros port.
Általában ez nem is gond, de a fejlesztgetésnek gátat szab. Meg utálom, ha valamit nem lehet...
Na most annyi fogalmam azért volt a kérdésről, hogy ez elvben egy egyszerű dolog, kell venni egy konverter kábelt, rádugod, oszt csá. Csakhogy az elv az nem gyakorlat: nagyon rigolyás dolog, csipszet függő, milyen eszközökkel tud majd kapcsolat teremteni.





Egy szó, mint száz, nekiálltam guglizni jobb híján, hogy ki mit mond, mit érdemes venni. Az jött ki, hogy van ez a Prolific nevű cég, aki az ilyen kábelfejekhez gyártja az ICket. Nagyon dícsérik, még android alá is van SDK, Linux támogatás is van rá. hab a tortán, hogy kínából is lehet lehet rendelni ezzel a csipszettel szerelt kábelt.
Nosza berendeltem egy hónapja a DX-en a cuccot, mondanom se kell, hogy ésszerűbb áron, mint idehaza. Már kezdtem is elfelejtkezni róla, mikor is a napokban bezúzta jancsipostás a ládába.

Amint hazaértem a gályából, már dugtam is rá a gépre. Mondjuk drivert nem raktam magamtól, mivel egyszerűen nem adtak hozzá. Továbbá az egyetlen értelmes felírat a dobozán annyi volt, hogy USB. A többi csájnízül. Mondjuk nem véletlenül olcsóbb érted.

A Win7 lelkesen nekiállt, megnézte az ápdét webhelyen is. Majd közölte, hogy nagyon tök jó a driver, tudja is, hogy mi ez, de elindulni azt nem fog. Nosza gugli megint. Ekkor már lefittyedt a szám széle, mivelhogy írták, hogy konkrétan annyira jó ez a prolifikk, hogy hamisítják (!) az ICt és a kamu áramkörrel építik a nem működő kábeleket egyesek keleten...

Aznap este már nem jutottam közelebb, gondoltam másnap majd bent XP alatt! Na ez még jobb volt. Szamos szánakozó "ez-a-szar-sosem-fog-menni" nézésével a háttérben a retkes vindoz kiírta, hogy tudja mi ez, de elindítani nem fogja.

Újabb gugli. Közben Szamos szétkapja, hátha viccesen kinéző hardverhiba (kici édeszszavanyú áramköröcke) van benne. Kicsit görbén riflózták fel a SOIC-t, de a vizuális inspekció nem hoz egyértelmű diagnózist. Akármi is lehet, például hamis... Ha már rácuppantunk, gugli tovább.

Ezt figyeld: ez a Prolific ebből az ICből közel 10 éve gyárt különféle verziókat. Kb. évente innovál rajt valamit. Amitől nyilván nem megy rendesen a másik driverével. Ami a cég weboldalán naprakészen van, felejtsd el. Valszeg van olyan verzió, amivel megy. De neked biztos, hogy _nem_ olyanod van. Mondok jobbat, oprendszer verzió függő, melyik megy! Úgy értem lefut az installer XP / 7 és fordítva. Csak épp azon kívül, hogy telihányja INFekkel a C: meghajtót, érdemi eredmény nincs.

Aztán a rencergazda magához vonta az ügyet. XP alatt talált egy második világháborús verziószámú driver installert, amivel végre elindult. Le is mentettük, a két darab baksisrudit bezsebelte jogosan, mindenki boldog, faszán megy.

Kicsi huszár, hiszed csak! :) A saját gépem, amire legjobban kéne a soros port, na az Win7-tel megy...
Feltelepít, letelepít, feltelepít új, rádug, anyáz. Nem megy. Ilyen nincs. No akkor nézzük csak virtuális gépben. (XP SP3) Megy!

Tehát az egyetlen driver, amivel elindult a hardver, közvetlenül Win7 alatt felejtős. De jó. Na akkor, mivel tudjuk, hogy a hardver megy, kicsit kitartóbban gugli. És kb. a 10. totál reménytelennek tűnő soros GPS (!) driverrel megy. De azzal se egyből, hanem még külön kérni kell az illesztőprogram frissítését.

3 nap. Két ember. Két csatlakozó. 3 gép. 2 oprendszer. 122424565655645 próbálkozás. És már megy is! :)


Nincsenek megjegyzések: